Akşehir Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi’ne destek verdik ve yanlarında olduk

Akşehir Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Gökçe Dağhan ve Giray Demir, Biyoloji Öğretmeni Ayşe Özkan’ın rehberliğinde Akşehir’de geçmiş dönemlerde kullanılıp da şimdilerde unutulmaya yüz tutan 429 kelimeyi bularak, kitaplaştırdı.

100 KİŞİYE ANKET UYGULADILAR

Öğrencilerin Akşehir’de geçmişten günümüze kadar yok olan ve şuanda kullanılmayan kelimeleri bulmak için ilçemizde 15-18 yaş arası 50 kişiye ve 50 yaş üzeri 50 kişiye olmak üzere 100 kişiye anket uyguladıkları ve anketler sonucunda 15-18 yaş arası sosyal medyaya maruz kalmış çocuklarda Akşehir ağzına ait kelimeleri bilme oranının yüzde 30’lara kadar düştüğü, 50 yaş ve üzeri büyüklerde ise bu kelimeleri bilme oranının yüzde 80’lerde olduğu tespit edildi. 

Öğrencilere Akşehir Belediyesi’nin Kaymakamlığın destek verdiği öğrenilirken,  öğrencilerin araştırmaları sonucunda Akşehir’e özgü topladığı kelimelerin, sözcüklerin, deyimlerin, atasözlerin ve Akşehir türkülerinin bir kitapta toplanarak sergiye açıldığı öğrenildi.  Ayrıca kitabın baskı sayısının arttırılarak, Nasreddin Hoca Şenlikleri’nde de dağıtılacağı ifade edildi.

 ANKARA’DA İLÇEMİZİ TEMSİL EDİYORLAR

Öğrenciler, TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Final Serginde “Akşehir Ağzının Nesiller Arası Erozyonu” adlı çalışmasıyla Ankara’da ilk kez Türkçe dalında yarışma kategorisinde ilçemizi temsil ediyor. Türkiye genelinde 13 bin 775 proje başvurusu arasından, 12 bölge merkezinde yapılan değerlendirmelerin sonucunda belirlenen 202 proje arasına girerek Ankara’daki finallere gitmeye hak kazandı.  Dün saat 10:00’da yapılan açılış töreniyle başlayan sergi, 27 Mayıs 2015 günü 18.00’de kapanacak. 29 Mayıs 2015 saat 11.00’da ATO Uluslararası Kongre ve Sergi sarayı, Oditoryum Salonunda yapılacak Ödül Töreni ile program son bulacak. 

Etkinlikle ilgili haberi duyan Ankara’da yaşayan Akşehir’i Sevenler Derneği Başkanı Bülent Türkmen ve Akşehirliler de etkinliğin yapıldığı ATO Kongre ve Sergi Sarayı’na giderek öğretmen ve öğrencimize destek verdiler.

Okul Müdürü Erşan Başarı, projeye emeği geçen herkese teşekkür ederek, Ankara’da ikamet eden tüm Akşehirlilerin bu sergiyi ziyaret ederek ekiplerine destek vermelerini istedi. 

İstasyon Gazetesi olarak böyle bir başarı imza atan ve Akşehir’e geçmiş dönemlere ait bir kitap bırakacak olan öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.