AKSEVDER’İN KÜLTÜR BAKANLIĞINA İTİRAZI

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI
ARAŞTIRMA VE EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SOMUT OLMAYAN TÜRK KÜLTÜR MİRASI DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA

Ankara’da faaliyetlerini sürdüren ve kısa adı AKSEVDER olan Akşehir’i Sevenler Derneği, 04.06.1991 yılında kurulmuş olup, 06-038-158 Dernek Kütük Numarası ile çalışmalarını Ankara’da sürdürmektedir. Derneğin amacı Akşehir kültürüne ve Nasreddin Hoca mirasına sahip çıkmak ve haklarını korumaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak Aralık 2014’te yayınlanan “Geçmişten Geleceğe Yaşayan Kültür Mirasımız – Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri” adlı kitapta Nasreddin Hoca Türbesi’nin, Eskişehir Sivrihisar’da olduğu yazmaktadır. Kitabın “Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar” bölümünde “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği” başlıklı yazının bir bölümünde, Nasreddin Hoca’nın 13. yüzyılın başında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde doğduğu ve Akşehir’de yaşadığı anlatılırken “Bugün Sivrihisar’da türbesi bulunmaktadır” gibi bir ifade yer almaktadır.

Büyük Filozof ve mizah ustası Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş, Akşehir’e gelip yerleşmiş ve burada hayata veda etmiştir. Güldürürken düşündürmeyi düstur edinen “Nasreddin Hocanın Türbesi” Akşehir’de kendi adıyla anılan mezarlıktadır. Onarımlarla özgün biçimini yitiren yapıya günümüzdeki görünümünü 1905’te Akşehir kaymakamı Şükrü Bey kazandırmıştır. Eski yapıdan yalnızca ortadaki ana türbe kalmıştır. Mermer sandukanın baş ucunda gülmece ustasının yaşamını simgelemek üzere Hicri 683 (1284) olan ölüm tarihi tersten 386 biçiminde yazılmıştır

Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından çıkan “Geçmişten Geleceğe Yaşayan Kültür Mirasımız – Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri” adlı kitabın basımının ve yayımının durdurulmasını, tensip yayını çıkarılarak bu hatanın düzeltilmesini, Başkanlığınızca ivedi olarak gerekli düzeltmelerin yapılarak, konu hakkında tarafımıza bilgi verilmesini saygılarımla arz ederim. 11.03.2015

Bülent TÜRKMEN
Akşehir’i Sevenler Derneği