KÜLTÜR BAKANLIĞININ AKŞEHİR KÜLTÜRSÜZLÜĞÜ

KÜLTÜR* BAKANLIĞI’NIN AKŞEHİR KÜLTÜRSÜZLÜĞÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak Aralık 2014’te yayınlanan “Geçmişten Geleceğe Yaşayan Kültür Mirasımız-Türkiye Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri” adlı kitapta Nasreddin Hoca Türbesi’ni, Eskişehir/Sivrihisar’a taşındı.

Kitabın “Sözlü Gelenekler ve Anlatımlar” bölümünde “Nasreddin Hoca Fıkra Anlatı Geleneği” başlıklı yazının bir bölümünde, Nasreddin Hoca’nın 13. yüzyılın başında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde doğduğunu, Akşehir’de yaşadığı anlatılırken “Bugün Sivrihisar’da türbesi bulunmaktadır” gibi kocaman bir yalan, cümlenin devamına eklenmiş. Yine ilgili yazının son paragrafında “1996 Yılı Nasreddin Hoca’nın ölümünün 700. Yılı olarak UNESCO’nun Anma ve Kutlama Yıldönümleri listesine alınmıştır” denilmekte. Akşehir, yarım asırdır süre gelen 5-10 Temmuz Uluslararası Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri’nde birçok Kültür ve Turizm Bakanı’nı ağırlamıştır. Dönemin Dışişleri Bakanı, şimdinin Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’da defalarca Akşehir ziyaretlerinde Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyaret etmiş, hatta türbenin önündeki Dünyanın Ortası Akşehir’den barış mesajları vermişti.

NASREDDİN HOCA TÜRBESİ

Büyük Filozof ve mizah ustası Nasreddin Hoca Sivrihisar’da doğmuş Akşehir’e gelip yerleşmiş ve burada hayata veda etmiştir. Güldürürken düşündürmeyi düstur edinen Hocanın türbesi, Akşehir’de kent surunun doğusunda, kendi adıyla anılan mezarlıktadır. Onarımlarla özgün biçimini yitiren yapıya günümüzdeki görünümünü 1905’te Akşehir kaymakamı Şükrü Bey kazandırmıştır. Eski yapıdan yalnızca ortadaki ana türbe kalmıştır. Mermer sandukanın baş ucunda gülmece ustasının yaşamını simgelemek üzere H. 683 (1284) olan ölüm tarihi, tersten 386 biçiminde yazılmıştır. www.konya.bel.tr.

KÜLTÜR*: Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin.

KİTAP İLE İLGİLİ GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

T.C. Kültür Bakanlığı Yayınlarından çıkan bu kitap için Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği ve Akşehir Belediyesi’nin, Bakanlık ile irtibata geçerek kitabın basımının ve yayımının durdurulması için gerekli çalışmaları yaptığı öğrenildi.